МЕНЮ
ПЕРСПЕКТИВА
КУРС ВАЛЮТ
ОПИТУВАННЯ
КОНТАКТИ
PDF Друк e-mail

СИТУАЦІЯ НАВКОЛО ПОРТУ «ЮЖНИЙ» ВКРАЙ НЕВИЗНАЧЕНА

 

21 лютого 2015 року

 

На поточному тижні свою думку щодо перспектив подальшої концесії порту «Южний» висловило Міністерство інфраструктури України. За словами міністерських чиновників, порт «Южний» цього року навряд чи піде в концесію.

 

Першим ситуацію навколо порту прокоментував перший заступник міністра інфраструктури України Володимир Шульмейстер, заявивши про те, що порт «Южний» є найбільш рентабельним в Україні і передача його в концесію навряд чи відбудеться в 2015 році.

 

«Дійсно, пілотним проектом концесії морських портів визначався порт «Южний». Моя особиста думка: я не думаю, що порт «Южний» – те місце, де ми будемо тренуватися в концесії. Я не впевнений, що ми доведемо цей порт до концесії, особливо у поточному році», – сказав він.

 

 

yuzniy-port-gates

 

 

За словами Шульмейстера, в даний час порт «Южний» є найбільш рентабельним портом в Україні, через який проходить найбільше вантажів і який має перспективи розвитку.

 

«Це порт, в який держава вклала величезні кошти – і в днопоглиблення, і в інфраструктуру. Тому як тільки ми зрозуміємо, що інвестиційна ситуація в Україні підходяща для того, щоб залучати сюди інвесторів, коли зрозуміємо, що інтерес до порту «Южний» проявлять багато учасників ринку, забезпечивши ринкову ціну при реалізації плану концесії, в цьому випадку ми продовжимо йти в напрямку концесії», – сказав він.

 

Раніше перший заступник міністра інфраструктури Володимир Шульмейстер говорив про те, що міністерство намагається знайти інвесторів на практично будь-який актив.

 

«На сьогоднішній день є порти, які можуть бути цікаві інвесторам, і я не кажу про те, щоб прийшов хтось один і виявив інтерес. Це питання вивчення ринку і спілкування з кількома інвесторами. Є великі логістичні компанії, які зацікавлені у вході в довгострокові відносини по певних частинах портів. Ми говоримо про різноманітні форми співпраці», – зазначав він у кінці минулого року.

 

У свою чергу в ході брифінгу в Одесі у п'ятницю міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський повідомив, що порти України можуть бути виведені зі списку стратегічних об'єктів з метою подальшої приватизації. За його словами Міністерство інфраструктури України хоче винести порти зі списку стратегічних об'єктів, щоб вони були об'єктом державно-приватного партнерства або іншої форми партнерства.

 

«Ідея була така, щоб винести порти зі списку стратегічних об'єктів, щоб вони були об'єктом державно-приватного партнерства або іншої форми партнерства», – сказав Пивоварський.

 

При цьому він зазначив, що остаточне рішення про це буде прийнято під час дискусії в експертному співтоваристві.

 

 

port_2015

 

 

У той же самий час, як повідомляє Міністерство інфраструктури України, минулого тижня згідно з наказом начальника Максима Широкова в адміністрації морського порту «Южний» створено постійний дорадчо-консультативний орган – інвестиційно-технічну раду. Її створено з метою планування розвитку та організації виробничого процесу у морському порту «Южний», розгляду пропозицій та проектів з основних напрямків науково-технічного, економічного розвитку порту, впровадження новітніх досягнень науки та техніки, а також провідних технологій, спрямованих на підвищення економічної ефективності діяльності. Склад новоствореного органу затверджується начальником адміністрації морського порту. До складу раду входять керівники служб та відділів адміністрації.

 

Серед іншого до основних завдань інформаційно-технічної ради входить впровадження заходів з приведення виробничих процесів у відповідність до стандартів Системи управління якістю, підвищення безпеки виробництва робіт, покращення стану навколишнього середовища.

 

Також рада займатиметься аналітичним оцінюванням інвестиційних проектів та ефективності їх впровадження, забезпеченням раціонального використання коштів на виробничі потреби, розглядом заяв щодо раціоналізаторських пропозицій.

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

 

Старт приватизації порту «Южний» розпочався зі скандалу

 

Прогнози АФО щодо порту «Южний» виправдалися

 

Концесія найбільшого порту України може бути визнана недійсною

 

 

 

 

Як повідомлялося на нашому сайті, в січні 2015 року стало відомо, що Фонд державного майна України підвів підсумки конкурсного відбору суб'єктів оціночної діяльності, згідно з яким вартість майна порту «Южний» оцінить ТОВ «Делойт і Туш» з метою передачі його в концесію, а також для визначення вартості інших необоротних та оборотних матеріальних активів для їх викупу концесіонером відповідно до умов концесійного договору.

 

Морський торговельний порт «Южний» заснований в 1978 році. Розташований на березі Аджалицького лиману і є найбільш глибоководним в Україні (глибина підхідного каналу – 15,5 м, глибини біля причалів – 14-15,5 м). Загальна протяжність причалів – близько 2,6 км. Порт «Южний» має шість власних перевантажувальних комплексів. За обсягами перевалки він є найпотужнішим портом України.

 

 

Джерело інформації:

 

Міністерство інфраструктури України