МЕНЮ
ПЕРСПЕКТИВА
КУРС ВАЛЮТ
ОПИТУВАННЯ
КОНТАКТИ
PDF Друк e-mail

ПРО ЗМІНИ ЗАКОНУ ЩОДО ТРАНСФЕРТНОГО ЦІНОУТВОРЕННЯ

 

23 грудня 2014 року

 

Кабмін має намір внести зміни до чинного законодавства щодо трансфертного ціноутворення, які передбачатимуть посилення контролю за операціями великих компаній, передає УНІАН.

 

Про це в ході круглого столу заявив начальник відділу перевірок Департаменту податкового та митного аудиту Державної фіскальної служби Микола Мішин.

 

«У законопроекті передбачено спрощення правил для бізнесу та поліпшення правил для держави в рамках контролю за трансферним ціноутворенням», – сказав він.

 

KMU

 

Нововведення, за словами Мішина, в першу чергу передбачають розширення як кількості компаній, що підпадають під дію закону щодо трансфертного ціноутворення, так і кількості контрольованих фіскальною службою операцій.

 

Зокрема, у поле зору фіскальної служби автоматично потраплятимуть всі підприємства з річним валовим доходом більше 20 млн. грн.

 

«Той поріг, який зараз – 50 млн. грн. з одним контрагентом, планується зменшити, і вже буде йти мова не про поріг з одним контрагентом, а про критерії валового доходу. Тобто, скільки валового доходу отримав платник податків за звітний період. При цьому сума ця менше. У проекті – це була сума 20 млн. грн., це як би остання редакція», – сказав Мішин, уточнивши, що проект закону дозволяє фіскальній службі не відслідковувати дрібні операції в сумі 1 млн. грн.

 

Крім того, кількість контрольованих операцій розширюється за рахунок операцій за участю комісіонера-нерезидента.

 

«Якщо в операції, яка могла б вважатися контрольованою, з'являється посередник, який не вкладає активи, не несе ризики і є паперовою передавальною ланкою, то така операція визнається контрольованою», – зауважив Мішин.

 

Чиновник ДФС також повідомив, що на змінах до закону про трансфертне ціноутворення наполягає ключовий кредитор України – МВФ – і вони будуть схвалені урядом найближчим часом.

 

Як повідомлялося раніше, закон про трансферне ціноутворення був розроблений і прийнятий в червні 2013 року. Він передбачав встановлення державного контролю за формуванням цін для експортно-імпортних операцій великих платників податків і відміняв можливість виведення прибутку в країни з низькою ставкою оподаткування.

 

У середині травня 2014 року Верховна Рада на прохання бізнесу перенесла дату здачі звітів з трансфертного ціноутворення з 1 травня на 1 вересня. Одночасно Рада зменшила штрафи за неподання звіту по контрольованих операціях: з 5% з обороту до 100 розмірів мінімальних зарплат.

 

Крім того, за помилки і порушення при розрахунку грошових зобов'язань, якщо вони будуть допущені за операціями за період з 1 вересня 2013 до 31 грудня 2014 року, передбачений «символічний» штраф у розмірі 1 гривні за кожне порушення.