МЕНЮ
ПЕРСПЕКТИВА
КУРС ВАЛЮТ
ОПИТУВАННЯ
КОНТАКТИ
PDF Друк e-mail

НБУ ПІДВИЩИВ ОБЛІКОВУ СТАВКУ З 12,5% ДО 14%

 

12 листопада 2014 року

 

Національний банк України (НБУ) підвищив облікову ставку з 12,5% до 14%. Про це йдеться в повідомленні на сайті НБУ, повідомляє РБК-Україна. Згідно з повідомленням регулятора, ставка підвищується із 13 листопада 2014 року.

 

«Правління НБУ прийняло постанову про регулювання грошово-кредитного ринку від 12 листопада 2014 року №719, яким зокрема передбачено встановити із 13 листопада 2014 року облікову ставку в розмірі 14,0%», – йдеться в повідомленні.

 

NBU

 

В НБУ нагадали, що приріст індексу споживчих цін у річному вимірі в жовтні 2014 року збільшився до 19,8%: прискорення інфляції відбувалося як за рахунок підвищення адміністративно регульованих цін і тарифів (на 25,8% в річному вимірі), так і через знецінення обмінного курсу гривні до долара, що склало за січень-жовтень 2014 року 58,9%.

 

«Погіршення ринкових очікувань і подальша девальвація гривні обумовлюють додатковий інфляційний тиск, який, за прогнозами НБУ, залишатиметься підвищеним і на початку наступного року», – вважають у Нацбанку.

 

Також регулятор наголосив, що, незважаючи на суттєві реформістські зусилля уряду України і НБУ, основні макроекономічні показники мають тенденцію до погіршення. «Зокрема, зниження реального ВВП у третьому кварталі склало 5,1% порівняно з 4,6% і 1,1% у другому і першому кварталах 2014 року відповідно», – нагадали в НБУ.

 

Також, в липні-жовтні цього року після певного зростання відновився відтік депозитів населення в національній валюті (16,8 млрд. грн.) і домінування чистого попиту на готівкову валюту (в липні-жовтні – 1 млрд. дол.).

 

Згідно з повідомленням НБУ, вжиті стабілізуючі заходи вимагають посилення за рахунок застосування інструментів процентної політики в напрямі збільшення внутрішньої вартості гривні. В НБУ також зауважили, що збільшення облікової ставки на нинішньому етапі матиме мінімальний вплив на розвиток реального сектора економіки, оскільки кредитна активність банків залишається низькою через підвищений рівень ризиків ділового середовища.

 

Нагадаємо, останній раз НБУ підвищував облікову ставку в липні 2014 року з 9,5% до 12,5% річних.

 

Облікова ставка є базовою щодо інших процентних ставок Національного банку України, зокрема по ній здійснюються операції з підтримання ліквідності банків на тендерах з рефінансування. Облікова ставка є орієнтиром вартості позикових коштів – змінюючи її розмір, Нацбанк надає сигнал учасникам ринку про спрямованість грошово-кредитної політики та рішучість намірів належним чином виконувати свою основну функцію щодо забезпечення стабільності гривні.

 

НБУ у 2013 році двічі знижував облікову ставку: в червні із 7,5% до 7% і в серпні із 7% до 6,5%. До цього вона утримувалася на незмінному рівні із 23 березня 2012 року, коли була знижена із 7,75%.

 

Джерело інформації: РБК-Україна.