МЕНЮ
ПЕРСПЕКТИВА
КУРС ВАЛЮТ
ОПИТУВАННЯ
КОНТАКТИ
PDF Друк e-mail

МАЙНО «УКРЗАЛІЗНИЦІ» ГОТОВІ ОЦІНИТИ
ТРИ КРУПНІ МІЖНАРОДНІ КОМПАНІЇ

 

Компанії-переможцю конкурсу потрібно буде оцінити 1,5 млн. основних засобів «Укрзалізниці» вартістю близько 84 млрд. грн., 630 об'єктів незавершених капітальних інвестицій на 6,5 млрд. грн.., а також близько 9,5 тис. земельних ділянок площею 48 тис. гектарів.

 

На проведення незалежної оцінки майна та майнових прав Державної адміністрації залізничного транспорту України («Укрзалізниця») та підпорядкованих їй підприємств з метою формування статутного капіталу Публічного акціонерного товариства «Українська залізниця» подали заявки три крупні міжнародні консалтингові компанії – Deloitte&Touche, Ernst&Young та Baker Tilly Ukraine.

 

Про це стало відомо під час процедури розкриття конкурсних пропозицій. Найменшу вартість пропозиції на конкурсі має компанія Baker Tilly Ukraine з ціною оцінки 3,17 млн. грн.. без податку на додану вартість (3,8 млн. грн. з ПДВ). Пропозиції інших компаній мають вищу вартість: Deloitte&Touche – 12,5 млн. грн. без ПДВ (15 млн. грн. з ПДВ), Ernst&Young – 14,17 млн. грн. без ПДВ (17 млн. грн. з ПДВ).

 

Згідно конкурсної документації, компанії-переможцю необхідно буде оцінити 1,5 млн. основних засобів «Укрзалізниці» вартістю близько 84 млрд. грн., 630 об'єктів незавершених капітальних інвестицій на суму близько 6,5 млрд. грн., а також близько 9,5 тис. земельних ділянок загальною площею 48 тис. гектарів. При цьому наголошується, що оцінці підлягає майно «Укрзалізниці» на території проведення антитерористичної операції на сході України, а також анексованого Росією Криму. Також повідомляється, що незалежна оцінка майна, в тому числі майнових прав має бути проведена не пізніше жовтня поточного року, при цьому до кінця серпня планується завершити інвентаризацію майна підприємств залізничної галузі. Компанія-переможець буде відібрана на конкурсній основі для укладання з нею договору про проведення незалежної оцінки з оплатою послуг за рахунок коштів «Укрзалізниці». Зведений акт оцінки майнового комплексу створюваного акціонерного товариства, після проведення рецензії Фондом державного майна, буде представлений на затвердження уряду.

 

Як повідомили в прес-службі «Укрзалізниці», учасникам конкурсу було пред'явлено низку вимог, основними з яких є наявність документів, що свідчать про наявність освіти оцінювачів; досвід роботи в проведенні оцінки не менш 20 тис. об'єктів основних засобів в межах одного проекту (договору) відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності. Крім того, претендент повинен бути членом мережі міжнародних оціночних організацій і мати досвід роботи з надання консультаційних послуг підприємствам залізничного транспорту в інших країнах світу.

 

Формування майнового комплексу має бути завершено до 1 січня 2015 року, і в його рамках відбуватиметься поступовий перехід від територіально-функціональної структури управління до вертикально інтегрованої. «Сьогоднішня подія в черговий раз свідчить, що процес реформування залізничної галузі проходить відкрито, прозоро, публічно і відповідно до норм чинного законодавства», – підкреслили в прес-службі.

 

Уряд 25 червня прийняв рішення до 1 січня 2015 року перетворити «Укрзалізницю» в Публічне акціонерне товариство, 100% акцій якого закріплюються в державній власності. Уряд має намір включити до складу Публічного акціонерного товариства «Українська залізниця» 62 підприємства різної форми власності в рамках реформування «Укрзалізниці». Однією з головних ідей реформування «Укрзалізниці» є поділ адміністративного керівництва і господарської діяльності на залізничному транспорті. У липні «Укрзалізниця» в рамках реформування приступила до інвентаризації свого майна та оцінці активів.

 

Джерело інформації:

Інформаційне агентство УНІАН