МЕНЮ
ПЕРСПЕКТИВА
КУРС ВАЛЮТ
ОПИТУВАННЯ
КОНТАКТИ
PDF Друк e-mail

ВОЛОДИМИР ШАЛАЄВ: ПЕРСПЕКТИВИ ЗАСТОСУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ

ТЕХНОЛОГІЙ НА УКРАЇНСЬКОМУ РИНКУ ОЦІНОЧНИХ ПОСЛУГ

 

10 липня 2020 року

 

Практично на кожній діловій зустрічі оціночної спільноти звучить питання про майбутнє нашої професії. Це добре і нормально, коли люди небайдужі до свого професійного майбутнього. Водночас сумно, що цим питанням стурбовані не більше 30% від загальної кількості оцінювачів України. Так, в нашій професії багато випадкових людей. Їх ряди почали стрімко збільшуватись з введенням так званої податкової оцінки. Сертифікат є, а ось знання відсутні. Однак, намагатись боротись з цим явищем на сьогодні вже немає потреби – міжнародний досвід підтверджує: співробітника низького кваліфікаційного рівня, який виконує однотипні завдання, отримує заробітну плату, споживає робочі ресурси, і в той же час постійно демонструє схильність до здійснення помилок, успішно замінюють сучасні інформаційні технології.

 

 

Volodymyr-Shalayev-Perspektyvy-zastosuvannya-informatsiynykh-tekhnolohiy-na-ukrayinskomu-rynku-otsinochnykh-posluh

 

 

І мені абсолютно незрозуміло, чому треба переживати, що позбудуться робочих місць люди, яких через непорозуміння називають оцінювачами тільки тому, що вони навіть для себе незрозуміло як визначають вартість майна. Але яка ж ситуація в середовищі нашого «основного» складу оцінювачів, чи є позитивна динаміка професійного зростання?

 

На жаль, за більше ніж 20 років професія «оцінювач» в цьому сенсі не зазнала істотних змін. Водночас, суттєво зросли сподівання колег на збільшення фінансових статків. Слід зазначити, що ця проблема зафіксована і міжнародними оціночними спільнотами. Отже, схожість в розвитку є, але є і істотна відмінність: ми дуже сильно відстаємо від наших зарубіжних колег в найважливішому питанні – використанні інформаційних технологій в оцінці.

 

Це дуже важливе питання, адже зараз у світі усі професії умовно можна поділити на дві категорії – ті що зникають під впливом нових технологій, і такі, де можна знайти місце, тільки якщо професійний учасник зможе освоїти і впровадити нові знання.

 

На сайті групи компаній «Увекон» розміщена стаття «Сучасний міжнародний досвід аналізу ринку і оцінки об'єктів нерухомості», тому «як у них» йде справа, повторюватися не буду. У нас же досить велика кількість фахівців, які отримали доступ в професію більше 15-20 років тому, але і сьогодні працюють на тому ж рівні, ніскільки не розвиваючись. Практика показує, що навіть якщо кваліфікований фахівець на протязі усього лише року виконуватиме на потоці однотипні роботи низької категорії складності, регрес гарантований. Причому така загроза актуальна не лише для конкретного фахівця, але і для усієї оціночної галузі.

 

Так, постановка замовлень на потік влаштовує оцінювачів, оскільки це обумовлює мінімально гарантовану оплату в умовах постійного демпінгу. Але оскільки сьогодні оцінювач все ще «руками» здійснює підбір об’єктів порівняння і вибирає 3-5 об'єктів залежно від стану ринку, то його дуже швидко осягає бажання максимально скоротити час на пошук. Природньо, що на якість виконання роботи це має негативний вплив. Крім того, формується і укоріняється звичка халтурити. Приміром, пару років назад на рецензування поступили чотири звіти СОДа, що працює на ринку оцінки більше 15 років. Окрім помилок оформлення звітів, виконавці продемонстрували досить «сміливе» рішення оптимізації процесу оцінки - квартири в різних районах міста Києва були оцінені у рамках порівняльного підходу одним набором з трьох об'єктів порівняння…

 

Але чи можна все ж говорити про якісне виконання замовлення в мінімальні терміни. Чи можна не боятися «отупіти» від однотипної, рутинної роботи, якщо ринок не дає інших замовлень. Так, можна, і шлях досить очевидний – скористатись міжнародним досвідом вирішення аналогічних проблем і врешті впровадити в свою повсякденну роботу інформаційні технології.

 

Погодьтесь, ми щодня бачимо впровадження нових сервісів, нових винаходів, і швидкість цих процесів зростає в геометричній прогресії. Варто згадати, що iPhone з'явився всього 10 років тому, хоча, здається, що він був завжди. Так і з інформаційними технологіями в оцінці. Для наших зарубіжних колег, та і для нас самих незрозуміло, чому ми все ще клеїмо фотографії в звіт та рахуємо на калькуляторі. Шкода, але це правда – так дійсно працюють деякі наші колеги.

 

Отже, що ж дають інформаційні технології оцінювачу?

 

Передусім, оптимізацію роботи при одночасному підвищенні якості. Виключається наявність помилок, пов'язаних з неувагою фахівців, що у свою чергу гарантує достовірність і точність проведених розрахунків. Отже, мінімізується професійний ризик. Ми повинні пам'ятати, що у оцінювача наявна кримінальна відповідальність за результати своєї роботи.

 

І що дуже важливе – не слід хвилюватись, що інформаційні технології витісняють ПРОФЕСІЙНОГО оцінювача. Технології дозволять одночасно аналізувати великі масиви ринкової інформації, одночасно «бачити» весь ринок в широкому сегменті, що дуже важливо, оскільки ринок – це складна багатовимірна система елементів, що взаємодіють між собою та саморозвиваються.

 

Таким чином, програмі ми довіряємо рутинну процедуру підбору інформації і частину розрахунків. Аналізує отримані результати і на проміжних етапах роботи, і у фіналі розрахунків оцінювач. Обґрунтовує висновок про вартість – оцінювач.

 

Крім того, карантинний режим продемонстрував, що сучасні інформаційні технології дозволяють нам не бути в офісі 8 годин, а виконувати роботу дистанційно в слушний час.

 

Думаю, в цілому висновок очевидний – щоб не потрапити в категорію вмираючої професії, професійне оціночне співтовариство повинне змінюватись відповідно до викликів часу.

 

Ну і в завершенні коротко про реалії української теорії і практики впровадження інформаційних технологій на сьогодні. З теорією у нас можна сказати, усе добре. Напрям досліджень, розпочатий у сфері розробки і застосування методів статистичного аналізу Сергієм Олександровичем Сивцом та Валерієм Олександровичем Вороніним, успішно розвивається. І власне, сучасних вітчизняних досягнень у сфері інформаційних, в тому числі геоінформаційних технологій вистачає, щоб впроваджувати їх в практику.

 

А ось в частині сервісів, які пропонуються споживачеві, як для аналізу ринку, так і для проведення оцінки – сервіси «Геопортал Увекон» дають вам можливість долучитись до перших рядів технічно оснащених фахівців. Адже, погодьтесь, на сьогодні вже не варто сподіватись, що наших клієнтів цікавить тільки результат визначеної вартості майна і їм байдуже, чи може виконавець його обґрунтовано захистити.

 

Сподівання на світле майбутнє при застарілих алгоритмах виконання завдань оцінки не мають жодних підстав. І як говорять в міжнародному оціночному співтоваристві: «Перемагає оцінювач з кращими технологіями!».

 

Отже, вибір за Вами!

 

 

Володимир Шалаєв

Генеральний директор групи компаній «Увекон»,

Заслужений експерт-оцінювач Українського товариства оцінювачів, FRICS,

член Міжнародної федерації нерухомості FIABCI Україна

та Європейської групи асоціацій оцінювачів (TEGoVA)