МЕНЮ
ПЕРСПЕКТИВА
КУРС ВАЛЮТ
ОПИТУВАННЯ
КОНТАКТИ
PDF Друк e-mail

ФДМУ: СЬОГОДНІ Є АКТУАЛЬНИМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПІДВИЩЕННЯ

ЯКОСТІ РОБІТ З ПРОВЕДЕННЯ ОЦІНКИ ДЛЯ ЦІЛЕЙ ОПОДАТКУВАННЯ

 

30 травня 2016 року

 

Податковим кодексом України передбачаються випадки визначення оціночної вартості майна, у тому числі під час оподаткування доходу, отриманого платником податку – фізичною особою під час здійснення операцій з продажу (обміну) нерухомого, рухомого майна. Проте численні запити та скарги від фізичних та юридичних осіб на неякісну практичну діяльність з оцінки майна оцінювачів та суб’єктів оціночної діяльності, які надходять до Фонду державного майна України, свідчать про те, що сьогодні є актуальним забезпечення підвищення якості робіт з проведення оцінки, контролю за дотриманням оцінювачами, суб’єктами оціночної діяльності – суб’єктами господарювання вимог нормативно-правових актів з питань оцінки майна, стимулювання суб’єктів оціночної діяльності – суб’єктів господарювання, відображати в звітах про оцінку майна, що складаються для цілей оподаткування, реальну вартість об’єктів оцінки.

 

 

assessment-for-tax-purposes

 

 

Податковим кодексом України передбачаються випадки визначення оціночної вартості майна, у тому числі під час оподаткування доходу, отриманого платником податку – фізичною особою під час здійснення операцій з продажу (обміну) нерухомого, рухомого майна (далі – об’єкти оцінки).

 

Питання визначення оціночної вартості у випадках, передбачених Податковим кодексом України, регулюються постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2014 за №358 «Деякі питання реалізації положень Податкового кодексу України щодо оцінки майна» (далі – Постанова).

 

Відповідно до вимог Постанови оціночна вартість для передбачених Податковим кодексом України цілей є ринковою вартістю, що розрахована суб’єктами оціночної діяльності – суб’єктами господарювання, які визнані Законом України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», або суб’єктами оціночної діяльності у сфері оцінки земель, що визнані Законом України «Про оцінку земель». Оцінка об’єктів оцінки проводиться з дотриманням вимог національних стандартів та інших нормативно-правових актів з питань оцінки майна і майнових прав. За результатами проведеної оцінки об’єктів оцінки зазначені суб’єкти оціночної діяльності складають звіти про оцінку, які підлягають обов’язковій реєстрації в Єдиній базі даних звітів про оцінку, ведення якої забезпечує Фонд державного майна України.

 

Сьогодні є актуальним забезпечення підвищення якості робіт з проведення оцінки, контролю за дотриманням оцінювачами, суб’єктами оціночної діяльності – суб’єктами господарювання вимог нормативно-правових актів з питань оцінки майна, стимулювання суб’єктів оціночної діяльності – суб’єктів господарювання, відображати в звітах про оцінку майна, що складаються для цілей оподаткування, реальну вартість об’єктів оцінки. Про це свідчать запити та скарги від фізичних та юридичних осіб на неякісну практичну діяльність з оцінки майна оцінювачів та суб’єктів оціночної діяльності, які надходять до Фонду державного майна України.

 

Вирішення зазначених проблемних питань можливе шляхом аналізу інформації від учасників ринку оцінки, що полягає в проведенні Фондом державного майна України моніторингу процесів ціноутворення на об’єкти оцінки, та за результатами моніторингу здійснювати витребування у суб’єктів оціночної діяльності – суб’єктів господарювання сумнівних звітів про оцінку та відповідно до статті 13 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» забезпечувати проведення їх рецензування.

 

Відповідно до Закону України «Про Фонд державного майна України» та статтю 24 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» Фонд державного майна України здійснює державне регулювання оціночної діяльності в Україні, однак на сьогоднішній день законодавчими та нормативно-правовими актами з питань оцінки майна і майнових прав не визначено повноваження Фонду державного майна України щодо витребування у суб’єктів оціночної діяльності – суб’єктів господарювання звіту про оцінку з метою забезпечення його рецензування відповідно до статті 13 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» та забезпечення контролю за процесом ціноутворення на об’єкти оцінки. Це спричиняє зловживання суб’єктами оціночної діяльності під час виконання своїх повноважень, та ускладнює виконання Фондом державного майна України своїх повноважень у сфері державного регулювання оціночною діяльністю в Україні, основний зміст та напрями якого передбачені статтею 23 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», що призводить до напруги заявників та скаржників.

 

З огляду на зазначене, з метою підвищення якості послуг з проведення оцінки та запровадження законодавчих важелів, що стимулюватимуть прозорість і якість в питаннях визначення вартості об’єктів оцінки у випадках, передбачених Податковим кодексом України, Фонд державного майна України розробив проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2014 року № 358» (далі – Проект).

 

Розроблений Проект має надати змогу підвищити якість робіт з проведення оцінки у випадках, передбачених Податковим кодексом України, забезпечити моніторинг Фондом державного майна України процесів ціноутворення на об’єкти оцінки, що стимулюватиме суб’єктів оціночної діяльності – суб’єктів господарювання відображати в звітах про оцінку майна, що складені для цілей оподаткування, реальні вартості об’єктів оцінки.

 

Зауваження та пропозиції до Проекту можна надсилати в паперовому вигляді на адресу Фонду державного майна України: 01601, м. Київ – 133, вул. Кутузова, 18/9, та в електронному вигляді на адресу електронної пошти: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

 

Відповідно до частини першої статті 20 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» зауваження і пропозиції до оприлюдненого Проекту надаються фізичними та юридичними особами, їх об’єднаннями, крім розробників, Державній регуляторній службі України на адресу: 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, 9/11. Адреса електронної пошти: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

 

Зауваження та пропозиції до Проекту прийматимуться Фондом державного майна України протягом одного місяця від дати його оприлюднення.

 

 

button-download-green   Проект постанови

 

button-download-green   Зміни

 

button-download-green   Пояснювальна записка

 

button-download-green   Аналіз регуляторного впливу