МЕНЮ
ПЕРСПЕКТИВА
КУРС ВАЛЮТ
ОПИТУВАННЯ
КОНТАКТИ
PDF Друк e-mail

ФДМУ НАПРАВИВ ЗАКОНОПРОЕКТ «ПРО ОЦІНКУ МАЙНА»

НА СХВАЛЕННЯ ДО КАБМІНУ

 

11 березня 2016 року

 

Фонд державного майна України завершив роботу з опрацювання зауважень Секретаріату Кабінету Міністрів України до проекту нової редакції Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні». Опрацьований законопроект, який розроблявся спільно з оціночною спільнотою, направлено для схвалення до Кабінету Міністрів України, – повідомляє прес-служба Фонду.

 

 

On-the-assessment-of-property

 

 

«Методологічною «конституцією» роботи оцінювачів є комплекс затверджених Урядом Національних стандартів оцінки майна. Наразі таких стандартів є чотири і усі вони були прийняті у 2003-2007 рр., – пояснює заступник голови ФДМУ Наталя Лебідь. –  За цей час в Україні накопичений значний практичний досвід оцінки для різних цілей її проведення та за різних економіко-політичних умов, у тому числі економічної кризи, військової агресії та окупації частини території нашої країни. За цей час також суттєвого корегування зазнали Міжнародні стандарти оцінки, які згідно із законом про оцінку майна є методичною основою для розробки Національних стандартів оцінки. Отже, актуальним завданням реформування оціночної діяльності є перегляд діючих Національних стандартів оцінки».

 

З цією метою наказом Фонду державного майна від 02.03.2016 за №430 і було утворено робочу групу з опрацювання та підготовки нової редакції Національних стандартів оцінки майна. До складу робочої групи увійшли представники Фонду державного майна, саморегулівних організацій оцінювачів, які виявили бажання взяти участь в такій роботі (Українське товариство оцінювачів, Спілка оцінювачів землі, Всеукраїнська Асоціація Фахівців Оцінки, Асоціація спеціалістів банківської оцінки України, Ліга оцінювачів землі, Всеукраїнська спілка оцінювачів, Союз експертів України, Всеукраїнська спілка експертів оцінювачів), інших громадських організацій оцінювачів – RICS, Федерації роботодавців у сфері оцінки та землеустрою України, Відкритого клубу незалежних оцінювачів «Вікно». Слід відзначити, що для ефективної роботи робочої групи ініціативно Українським товариством оцінювачів розроблені та передані до Фонду проекти семи національних стандартів оцінки, над якими працювали понад півтора року провідні фахівці в галузі оцінки. Згідно з поставленим завданням проект нової редакції Національних стандартів оцінки має бути підготовлений робочою групою до 01 липня 2016 року.

 

Як вважає Наталя Лебідь, новий законопроект допоможе вирішити деякі проблеми збанкрутілих банків та захистити їхніх вкладників: за її словами, наразі близько 70 банківських установ знаходяться на різних етапах санації та ліквідації.

 

«Одним з активних ринків послуг оцінювачів на даний час є оцінка заставленого майна і майнових прав, у тому числі в процесі фінансового оздоровлення чи ліквідації комерційних банків, – пояснила заступник голови ФДМУ. – Однією з найгостріших методичних та практичних проблем є кваліфікована професійна оцінка права вимоги за кредитними зобов’язаннями таких позичальників. Декілька років тому Фондом були напрацьовані і затверджені відповідні Методичні рекомендації щодо такої оцінки. Але накопичений за останні роки досвід свідчить про потребу в удосконаленні цього документа, щоб уникнути втрат, які можуть зазнати вкладники збанкрутілих комерційних банків від недостовірної і необ’єктивної оцінки. З цією метою Фондом державного майна, Національним банком та Фондом гарантування вкладів фізичних осіб вирішено розпочати процес розробки нових методичних засад оцінки права вимоги зобов’язання».

 

 

ДОДАТКИ:

 

  • Проект нової редакції Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні»

 

  • Презентація основних положень доопрацьованого законопроекту

 

 

ДЖЕРЕЛО ІНФОРМАЦІЇ:

 

Прес-служба Фонду державного майна України