МЕНЮ
ПЕРСПЕКТИВА
КУРС ВАЛЮТ
ОПИТУВАННЯ
КОНТАКТИ
PDF Друк e-mail

ОЦІНКА АКТИВІВ БАНКІВ ТА БАНКІВСЬКИХ ЗАСТАВ ПРИ РЕФІНАНСУВАННІ,
ОЗДОРОВЛЕННІ ТА ЛІКВІДАЦІЇ БАНКІВСЬКИХ УСТАНОВ

 

17 квітня 2015 року

 

16 квітня 2015 року в прес-центрі Інформаційного агентства «Інтерфакс-Україна» відбулася друга прес-конференція на тему «Хто і як оцінює активи банків на стадії їх ліквідації. Частина 2». Одним з виступаючих в рамках даної прес-конференції був Голова Всеукраїнської Асоціації Фахівців Оцінки (АФО) Степан Максимов.

 

 

Фролов Сергій, Ковальський Юрій, Максимов Степан

 

 

Виступаючими на прес-конференції були Фролов Сергій (керівник Наглядової ради групи компаній «АРГУМЕНТ»), Ковальський Юрій (Виконуючий обов'язки Голови правління всеукраїнської громадської саморегулівної організації оцінювачів «Асоціація фахівців банківської оцінки України», АСБОУ), а також Максимов Степан (Голова громадської саморегулівної організації оцінювачів «Всеукраїнська Асоціація Фахівців Оцінки», АФО).

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

 

Хто і як оцінює активи банків на стадії їх ліквідації

 

 

 

 

 

ОСНОВНІ ТЕЗИСИ ДРУГОЇ ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЇ

 

В рамках даної прес-конференції було озвучено, що зараз ряд українських банків визнані неплатоспроможними або такими, що ліквідуються. Процедури оздоровлення чи ліквідації банків передбачають використання уповноваженими особами Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) результатів незалежної оцінки активів таких банків. Оціночна спільнота вбачає свою участь у таких процесах не тільки як частину свого ринку, а й як запоруку прозорості операцій з майном таких банків. Однак не все, що пов’язано з оцінкою активів банків відповідає сподіванням про прозорість та відкритість роботи державних органів.

 

 

Ковальський Юрій, Виконуючий обовязки Голови правління всеукраїнської громадської саморегулівної організації оцінювачів Асоціація фахівців банківської оцінки України, АСБОУ

 

 

Професійне співтовариство оцінювачів відзначає відсутність відкритості та прозорості проведення конкурсного відбору оціночних компаній та процедури контролю якості виконуваних робіт з оцінки. Це створює ризик того, що вибір переможців конкурсів може проводитись не на конкурентних засадах. Така ситуація створює сприятливі умови для можливих махінацій з активами банків, які знаходяться у зоні відповідальності ФГВФО, та може завдати шкоди інтересам держави і вкладників.

 

 

Фролов Сергій, керівник Наглядової ради групи компаній АРГУМЕНТ

 

 

Розуміючи наслідки від роботи у непрозорому середовищі оцінювачі звернулися до директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб пана Ворушиліна К.М. з наступними пропозиціями:

 

  • перенести процедуру відбору оціночних компаній з рівня уповноваженого (конкретної особи) на рівень головного офісу ФГВФО;

 

  • затвердити склад конкурсної комісії та опублікувати його на офіційному сайті ФГВФО;

 

  • включити до складу конкурсної комісії представників саморегулівних організацій оцінювачів України;

 

  • публікувати пропозиції та результати проведення конкурсів на офіційному сайті ФГВФО;

 

  • залучити до моніторингу якості звітів представників саморегулівних організацій оцінювачів України.

 

Учасники прес-конференції наголосили на тому, що в разі позитивного вирішення висунутих пропозицій стало б більше прозорості як в самій процедурі проведення конкурсів, так і зменшило б можливість зацікавленого впливу на оцінювачів при проведенні ними оцінки активів банків. В результаті об'єм фінансових надходжень від продажу активів проблемних банків тільки збільшиться, а ситуація із виплатами вкладникам цих банків тільки поліпшиться.

 

 

Максимов Степан, Голова громадської саморегулівної організації оцінювачів Всеукраїнська Асоціація Фахівців Оцінки, АФО

 

 

Проте усі спроби співпраці із ФГВФО наштовхнулися на ігнорування з боку його керівництва. Оціночною спільнотою до керівництва ФГВФО були направлені листи в яких були виокреслені проблеми, які оцінювачі вбачають у діючій системі конкурентного відбору суб’єктів оціночної діяльності, та запропоновані шляхи їх вирішення (листи Асоціації Спеціалістів Банківської Оцінки України №03-03/008/15 від 03.03.2015 та №02-04/011/15 від 02.04.2015). Було проведено прес-конференцію з даної тематики за участю представників саморегулівних організацій оцінювачів та операторів ринку оцінки («Хто і як оцінює активи банків на стадії їх ліквідації», Інтерфакс-Україна, 26.03.2015). Однак усі зусилля спільно з ФГВФО вирішити згадані проблеми залишилися марними. Проігнорувало керівництво ФГВФО і запрошення до участі у даній прес-конференції.

 

Також беручи до уваги те, що Національний банк України є установою, яка опікується банківським та фінансовим секторами країни, та розуміючи, що йдеться про довіру населення і бізнесу до дій регулятора та банківської системи в цілому, оцінювачі зверталися і до керівництва Національного банку України з проханням взяти участь у заходах, спрямованих на вирішення згаданих питань.

 

Приймаючи до уваги ситуацію, що склалася, учасники прес-конференції повідомили громадськості про намір оціночної спільноти звернутися до відповідних органів апарату Президента України з проханням в силу своїх можливостей посприяти в організації дискусії представників НБУ, ФГВФО та всіх семи саморегулівних організацій оцінювачів України на тему: «Оцінка активів банків та банківських застав при рефінансуванні, оздоровленні та ліквідації банківських установ».