МЕНЮ
ПЕРСПЕКТИВА
КУРС ВАЛЮТ
ОПИТУВАННЯ
КОНТАКТИ
PDF Друк e-mail

РОМАН ЛЕЩЕНКО: УДОСКОНАЛЕННЯ АЛГОРИТМУ РОЗРАХУНКУ

ОЦІНОЧНОЇ ВАРТОСТІ ДАЛО НОВИЙ ПОТУЖНИЙ ПОШТОВХ

ДО РОЗВИТКУ РИНКУ СІЛЬГОСПЗЕМЕЛЬ


27 січня 2022 року

 

Міністр аграрної політики Роман Лещенко на своїй сторінці у Facebook розповів про те, що під час другого засідання Земельного штабу представники аграрних асоціацій скаржилися на недосконалу роботу сервісу автоматичної оцінки вартості нерухомості Фонду держмайна України. Тоді Мінагрополітики та Держгеокадастр пообіцяли допомогти Фонду доопрацювати роботу цього сервісу. Сьогодні, за словами міністра, вже можна стверджувати, що оціночна вартість земельних ділянок вираховується коректно.

 

 

Roman-Leshchenko-Improving-the-algorithm-for-calculating-the-appraised-value

 

 

Нагадаємо, що нещодавно Держгеокадастр пропонував змінити алгоритм розрахунку Фондом держмайна України оціночної вартості земельних ділянок сільськогосподарського призначення для купівлі/продажу землі.

 

«Під час другого засідання Земельного штабу представники аграрних асоціацій скаржилися на недосконалу роботу сервісу автоматичної оцінки вартості нерухомості Фонду держмайна України.

 

Тоді Мінагрополітики та Держгеокадастр пообіцяли допомогти Фонду доопрацювати роботу цього сервісу.

 

І ось сьогодні можемо стверджувати, що оціночна вартість земельних ділянок вираховується коректно.

 

Отже, у чому була проблема?

 

Через недостатню кількість угод для порівняння та некоректне внесення до бази інформації про деякі угоди в роботі сервісу траплялися випадки некоректного обчислення оціночної вартості. Ситуація ускладнювалася тим, що середні ціни могли спотворюватися окремими угодами, де сільськогосподарські землі купувалися за цінами для несільськогосподарських, із прицілом на їх використання для інших потреб.

 

Чому це принципово важливо для тих, хто укладає угоди на ринку землі?

 

Виходячи з показника оціночної вартості, вираховується податок при купівлі-продажу (міні) земельної ділянки. Крім того, вартість її продажу не може бути нижчою від її оціночної вартості. Тому часом некоректно обрахована оціночна вартість призводила до такого ж некоректного оподаткування та унеможливлювала продаж с/г землі за справедливою ринковою ціною.

 

Завдяки співпраці Мінагрополітики, Держгеокадастру та Фонду держмайна в напрямі удосконалення алгоритму розрахунку оціночної вартості ринок сільгоспземель отримав новий потужний поштовх до розвитку.

 

Крім того, зі зростанням кількості угод робота сервісу ставатиме ще більш точною. Головне — сервіс справді ефективний та був і залишиться безкоштовним для користувачів», – зазначив на своїй сторінці у Facebook Міністр агрополітики Роман Лещенко.

 

Також, прес-служба Міністерства агрополітики повідомила про те, що за результатами піврічної роботи сервісу автоматичної оцінки нерухомості Фонд держмайна України, у співпраці з Мінагрополітики та Держгеокадастром, доопрацював його функціонал. Зокрема, у роботі сервісу покращилася якість розрахунків оціночної вартості земельних ділянок та нерухомості в тих локаціях, де були відсутні аналоги для її розрахунку.

 

За словами заступниці Голови Фонду держмайна Юлії Бєлової, сервіс автоматичної оцінки постійно наповнюється даними з реальних угод на ринку та покращується фахівцями Фонду для створення ефективного й безкоштовного інструмента визначення вартості нерухомості.

 

«Модернізація сервісу автоматичної оцінки нерухомості відбулася з урахуванням відгуків споживачів. Фонд державного майна співпрацює з усіма учасниками цього процесу: Міністерством аграрної політики, Нотаріальною палатою України, професійними оцінювачами та враховує необхідні пропозиції при оновленні сервісу. Така актуалізація відбуватиметься і в майбутньому», – заявила Юлія Бєлова.

 

Вона також додала, що змінилися на краще алгоритми розрахунку оціночної вартості як земельних ділянок, так і деяких типів житлової нерухомості, зокрема, гуртожитків.