МЕНЮ
ПЕРСПЕКТИВА
КУРС ВАЛЮТ
ОПИТУВАННЯ
КОНТАКТИ
PDF Друк e-mail

НОРМАТИВНА ГРОШОВА ОЦІНКА ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК У 2020 РОЦІ:

ЧОГО ОЧІКУВАТИ І ДО ЧОГО ГОТУВАТИСЯ?

 

23 липня 2020 року

 

За інформацією Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, а також Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, у 2020 році планується затвердження Кабінетом Міністрів України нової методики нормативної грошової оцінки земель. Відповідний проект постанови Кабміну вже розміщено на офіційному сайті Держгеокадастру.

 

 

Normatyvna-hroshova-otsinka-zemelnykh-dilyanok-u-2020_1

 

 

Як повідомляє «Судово-юридична газета», Держгеокадастр разом із Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства до кінця поточного року планують розробити та прийняти нову методологію нормативної грошової оцінки земель. Про це, зокрема, повідомив заступник міністра Тарас Висоцький під час онлайн-засідання міжвідомчої робочої групи з оперативного вирішення питань, пов’язаних з оподаткуванням в аграрному секторі.

 

«Стосовно нормативної грошової оцінки. Попри те, що оновлення її було проведено в 2018 році, ми чітко розуміємо, що вона несправедлива і в багатьох випадках вже не відповідає реальності. Тут потрібно змінювати методологію, це не питання перерахунку», – зазначив посадовець.

 

У Держгеокадастрі також підтвердили, що надходить дуже багато скарг від місцевої влади та агробізнесу щодо корупційності певних коефіцієнтів, з якими можна гратися й занижувати або завищувати нормативну грошову оцінку землі.

 

Тарас Висоцький поінформував, що при міністерстві буде сформований штаб з напрацювання нової методології, роботу над якою планують завершити до кінця нинішнього року, – йдеться у матеріалі «Судово-юридичної газети».

 

Водночас, на офіційному сайті Держгеокадастру з 22.04.2020 розміщене повідомлення про оприлюднення проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Методики нормативної грошової оцінки земель».

 

Згідно проекту нової Методики об’єктом нормативної грошової оцінки виступатимуть земельні ділянки та землі усіх категорій та форм власності в межах юрисдикції сільської, селищної, міської ради або території об’єднаної територіальної громади (або їх частини). У додатках до проекту «Методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок» наводиться наступна інформація: 

 

  • нормативи капіталізованого рентного доходу для земель житлової та громадської забудови, земель рекреаційного призначення, земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення на 01 січня 2020 року;

 

  • нормативи капіталізованого рентного доходу для земель сільськогосподарського призначення, земель природнозаповідного та іншого природоохоронного призначення, земель оздоровчого призначення, земель історико-культурного призначення, земель лісогосподарського призначення та земель водного фонду на 01 січня 2020 року;

 

  • коефіцієнти, які враховують розташування громади в межах зони впливу великих міст;

 

  • коефіцієнти, які враховують курортно-рекреаційне значення населених пунктів;

 

  • коефіцієнти, які враховують розташування громади в межах зон радіаційного забруднення; 

 

  • критерії бальної оцінки економічної цінності оціночних районів;

 

  • граничні максимальні значення коефіцієнтів, які характеризують зональні фактори місцеположення земельної ділянки;

 

  • коефіцієнти, які враховують цільове призначення земельної ділянки;

 

  • коефіцієнти, які враховують розташування громади в межах природно-сільськогосподарського району;

 

  • коефіцієнти, які враховують особливості використання земельної ділянки в межах категорії земель за основним цільовим призначенням, для земель житлової та громадської забудови, земель рекреаційного призначення, земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення (в межах населених пунктів), а також для земельних ділянок, які не віднесені до категорії земель за основним цільовим призначенням;

 

  • коефіцієнти, які враховують особливості використання земельної ділянки в межах категорії земель за основним цільовим призначенням, для земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення (за межами населених пунктів);

 

  • коефіцієнти, які враховують особливості використання земельної ділянки в межах категорії земель за основним цільовим призначенням, для земель оздоровчого призначення та земель історико-культурного призначення;

 

  • коефіцієнти, які враховують категорію лісів;

 

  • коефіцієнти, які враховують фактичну лісистість території;

 

  • нормативна грошова оцінка одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим та по областях на 01 січня 2020 року.

 

У наступній таблиці відображена інформація про показники нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі, багаторічних насаджень, сіножатів та пасовищ станом 01.01.2020 (тис. грн/га).

 

 

Normatyvna-hroshova-otsinka-zemelnykh-dilyanok-u-2020_2

Джерело інформації: «Земельний довідник України 2020»

 

 

Пропонуємо звернути увагу читачів також на «Земельний довідник України 2020», розроблений командою AgroPolit.com та Feodal.online (автоматизований сервіс з отримання та моніторингу відомостей про земельні ділянки) за підтримки компаній Arzinger та Ощадбанк. Довідник представляє собою детальну базу даних про земельний фонд нашої країни та зручний гід по земельній реформі. Повну версію довідника можна завантажити за посиланням.