МЕНЮ
ПЕРСПЕКТИВА
КУРС ВАЛЮТ
ОПИТУВАННЯ
КОНТАКТИ
PDF Друк e-mail

ЗАКОНОПРОЕКТ ПРО СКАСУВАННЯ ЕЛЕКТРОННИХ

МАЙДАНЧИКІВ У СФЕРІ ОЦІНКИ МАЙНА

 

08 лютого 2019 року

 

Згідно інформації, опублікованої на офіційному сайті Верховної Ради України, вчора у Парламенті зареєстровано проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об’єктів нерухомості)». А вже сьогодні даний законопроект направлено на розгляд парламентського Комітету з питань податкової та митної політики.

 

 

Zakonoproekt-pro-skasuvannya-elektronnykh-maydanchykiv-u-sferi-otsinky-mayna

 

 

Як зазначається у пояснювальній записці, даний законопроект розроблено з метою вдосконалення чинного антикорупційного, податкового та оціночного законодавства шляхом ліквідації корупційної схеми в сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об’єктів нерухомості та припинення здирництва коштів з оцінювачів та нотаріусів на користь приватних структур за користування належної державі Єдиною базою даних звітів про оцінку, повернення оцінювачам та нотаріусам прямого доступу до Єдиної бази даних звітів про оцінку, приведення сфери роботи національної системи оцінки майна у відповідність до європейських стандартів та вимог демократичного співтовариства.

 

 

КАРТКА ЗАКОНОПРОЕКТУ | АВТОРСЬКИЙ КОЛЕКТИВ

ПРОЕКТ ЗАКОНУ | ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

 

Враховуючи невеликий обсяг законопроекту та необхідність негайного припинення корупційної схеми, закладеної в Податковий кодекс України, авторський колектив закликає Комітет Верховної Ради України з питань податкової та митної політики рекомендувати народним депутатам України прийняти запропонований законопроект одразу за основу та в цілому, – зазначається у супровідних документах до законопроекту.

 

Даний законопроект розроблений за участі експертів ініціативи «Разом проти корупції», Громадської платформи «Реанімаційний Пакет Реформ», ВО ГО «Українське товариство оцінювачів», ГО «Всеукраїнська Асоціація Фахівців Оцінки», ВО ГО «Союз експертів України», ВО ГО «Федерація оцінювачів бізнесу та інтелектуальної власності», ВО Організацій роботодавців «Федерація роботодавців у сфері оцінки та землеустрою України», ГО «Асоціація фахівців з нерухомості України», ГО «Відкритий клуб незалежних оцінювачів «ВІКНО», Асоціації «Земельна спілка України», ГО «Асоціація фахівців землеустрою України», ВГО «Ліга експертів України».

 

 

 

 

Прийняття запропонованого законопроекту сприятиме утвердженню в Україні принципів верховенства права та нетерпимості до корупції, припинить ганебну практику здирництва з оцінювачів, нотаріусів та суспільства на користь приватних суб’єктів господарювання за користування державними електронними ресурсами. Прийняття законопроекту також сприятиме розвитку ринку нерухомості в Україні, покращенню інвестиційного клімату та зніме напругу у суспільстві, підвищить довіру до Уряду України та до головного відомства в сфері оціночної діяльності – Фонду державного майна України.

 

Як зазначається у супровідних документах, із прийняттям законопроекту:

 

  • Приватні електронні майданчики будуть вилучені з процедури реєстрації та перевірки реєстрації інформації звітів про оцінку об’єктів нерухомості. Таким чином, оцінювачі та нотаріуси разом із суспільством будуть звільнені від необхідності платити приватним електронним майданчикам за нав’язані їм «послуги», а майданчикам буде перекрито канал безпідставних надприбутків за рахунок українців, що бажають відчужити свою нерухомість.

 

  • Всі авторизовані електронні майданчики будуть відключені від Єдиної бази даних звітів про оцінку (Єдиної бази звітів про оцінку).

 

  • Реєстрації в Єдиній базі звітів про оцінку підлягатиме не лише інформація зі звітів про оцінку, а й самі звіти, завдяки чому буде підтримано цивілізований конкурентний ринок оцінки майна та суттєво ускладнено діяльність недоброчесних оцінювачів, які умисно спотворюють дані про об’єкти оцінки з метою заниження їх вартості та мінімізації бази оподаткування операцій з нерухомістю (так званих «занижувачів»). Зокрема, буде припинена практика, коли оцінювачі-шахраї заповнюють форми реєстрації звітів про оцінку в Єдиній базі без написання реальних звітів; така інформація часто є викривленою для введення автоматичного модулю та Фонду державного майна в оману; інформації зі звіту недостатньо для повноцінної перевірки (рецензування) звіту.

 

  • Реєстрація звітів про оцінку об’єктів нерухомості та перевірка їх реєстрації буде здійснюватися оцінювачами та нотаріусами напряму через Єдину базу звітів про оцінку. Такий прямий доступ до бази оцінювачам та нотаріусам поновить Фонд державного майна України як адміністратор бази.

 

  • Єдина база звітів про оцінку додатково забезпечуватиме автоматичне оприлюднення всієї інформації про об’єкт нерухомості та його вартість в режимі відкритого, прямого неавторизованого доступу з можливістю завантаження (крім відомостей, що становлять персональні дані замовника звіту та/або власника майна відповідно до Закону України «Про захист персональних даних»).

 

  • Звіти про оцінку зберігатимуться в Єдиній базі в електронній формі.

 

  • Державний бюджет України отримає додаткові надходження шляхом спрямування плати суб’єктів оціночної діяльності за реєстрацію звітів про оцінку та інформації з них до Єдиної бази звітів про оцінку в розмірі 0,5 відсотка від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої на 1 січня календарного року, за одну операцію (замість здирництва за це на користь приватних електронних майданчиків, як це відбувається зараз).

 

  • Виконання нотаріусами перевірки факту реєстрації звіту про оцінку в Єдиній базі звітів про оцінку та присвоєння йому унікального реєстраційного номера стане безоплатним.

 

  • Для суспільства та професійної спільноти (оцінювачів, нотаріусів, антикорупційних організацій та контролюючих органів) Єдина база звітів про оцінку стане по-справжньому відкритим, безкоштовним, зручним та інтерактивним сервісом (замість щотижневого оприлюднення неповних електронних таблиць у ручному режимі).

 

  • Запроваджуються дієві санкції для оцінювачів, що фальсифікують інформацію зі звітів про оцінку.

 

  • Буде вилучено норму, якою легалізується безпідставне стягнення коштів з оцінювачів та нотаріусів за цінами, свавільно встановленими електронними майданчиками, у період з 18.07.2018 по 01.01.2019 року.

 

  • Буде вилучено норму про блокування всіх розслідувань Антимонопольного комітету України проти порушень законодавства про захист економічної конкуренції із використанням інституту інтелектуальної власності.

 

Крім того, законопроектом пропонується актуалізувати та привести у відповідність до міжнародних стандартів оцінки понятійний апарат в правовому регулюванні сфери оцінки для цілей оподаткування.