МЕНЮ
ПЕРСПЕКТИВА
КУРС ВАЛЮТ
ОПИТУВАННЯ
КОНТАКТИ
PDF Друк e-mail

ЗАКОН ПАРЕТО (ПРИНЦИП 80 НА 20)

 

08 березня 2016 року

 

Математична залежність, яка лягла в основу Принципу 80/20, була виявлена більше ста років тому, в 1897 році, італійським економістом Вільфредо Парето (1848-1923). Його відкриття називали по-різному, в тому числі принципом Парето, законом Парето, правилом 80/20, принципом найменшого зусилля, принципом Дисбалансу. Цей принцип здійснив величезний і непомітний широкій публіці вплив на багатьох успішних людей, але залишається однією з найбільших таємниць. Навіть ті деякі з обізнаних про нього, хто знає і застосовує його, використовують лише невелику частку його потужності.

 

 

Pareto-Law-Principle-80-of-20

 

 

Закон Парето або Принцип 80/20 – один з найбільш поширених способів оцінки ефективності будь-якої діяльності. Його суть полягає в тому, що 20% зусиль дають 80% результату, а інші 80% зусиль реалізують лише 20%. Таким чином, можна зрозуміти, що, вибравши ті оптимальні ресурси, які дають найбільший ефект, можна досягти високих результатів малими затратами. У той же час послідуючі зусилля будуть непотрібними і неефективними [1].

 

За словами викладача економіки управління і стратегії бізнесу Школи бізнесу при Бірмінгемському університеті Річарда Коха (Richard Koch) Принцип 80/20 можна сформулювати наступним чином: невелика частка причин, вкладених коштів або прикладених зусиль, відповідає за велику частку результатів, одержуваної продукції або заробленої винагороди. Таким чином, Принцип 80/20 стверджує, що диспропорція є невід'ємною властивістю співвідношення між причинами і результатами, вкладеними і одержаними на виході засобами, прикладеними зусиллями і винагородою за них [2].

 

Закон Парето зробив величезний, хоча і непомітний широкій публіці, вплив на багатьох нині успішних людей, особливо бізнесменів, ентузіастів-комп'ютерщиків, фахівців відділів технічного контролю і, таким чином, сприяв формуванню того світу, в якому ми зараз живемо. Проте, дана закономірність залишається однією з найбільших таємниць нашого часу, і навіть ті деякі з обізнаних про неї, хто знає і застосовує її, використовують лише невелику частку її потужності.

 

Про важливість дотримання Принципу 80/20 в нашому повсякденному житті, історії його виникнення і застосування на практиці, справедливості даного принципу, а також про можливі наслідки його застосування, можна прочитати в наступних матеріалах:

 

[1] Закон Парето – Правило 80/20

 

[2] Закон Парето або Принцип 80-20