МЕНЮ
ПЕРСПЕКТИВА
КУРС ВАЛЮТ
ОПИТУВАННЯ
КОНТАКТИ
PDF Друк e-mail

ТРАНСФЕРТНЕ ЦІНОУТВОРЕННЯ У 2015 РОЦІ

 

15 січня 2015 року

 

Законодавство щодо трансферного ціноутворення в Україні було розроблене і прийняте ще у червні 2013 року. Воно передбачало встановлення державного контролю за формуванням цін для експортно-імпортних операцій великих платників податків з метою відміни можливості виведення прибутку в країни з низькою ставкою оподаткування.

 

 

Transfertnoe-tsenoobrazovanie-1

 

 

У середині травня 2014 року Верховна Рада України (ВРУ) на прохання бізнесу перенесла дату здачі звітів з трансфертного ціноутворення з 1 травня 2014 року на 1 вересня 2014 року. Одночасно ВРУ зменшила штрафи за неподання звіту по контрольованих операціях: з 5% з обороту до 100 розмірів мінімальних зарплат.

 

 

ЩО ЗМІНИЛОСЯ

 

28 грудня 2014 року Верховна рада України прийняла ряд законів, які вносять істотні зміни до системи оподаткування в Україні. Одним з таких законів є Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням» №72-VIII від 28 грудня 2014 року.

 

Коротко опишемо основні зміни щодо трансфертного ціноутворення, які були внесені зазначеним вище законом:

 

  • Концепцію трансфертного ціноутворення загалом було змінено. Відповідно до нових правил трансфертне ціноутворення не є інструментом визначення ціни, а є інструментом перевірки ціни транзакції на відповідність принципу «витягнутої руки».

 

  • Перелік контрольованих операцій був істотно переглянутий та наразі включає: (1) операції з пов’язаними нерезидентами; (2) операції з продажу товарів за посередництва комісіонера нерезидента; та (3) операції з особами – резидентами юрисдикцій з низьким рівнем оподаткування, що включені до переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

 

  • Вимоги трансфертного ціноутворення застосовуються лише до податку на прибуток підприємств. Податок на додану вартість та рентна плата за користування надрами не підпадатимуть під контроль за трансфертним ціноутворенням.

 

  • Фінансові пороги для визнання операції контрольованою були істотно знижені та наразі є такими: (1) сукупний річний дохід платника податків та його пов’язаних осіб перевищує 20 мільйонів гривень; та (2) сукупний розмір операцій з одним контрагентом перевищує 1 мільйон гривень або 3% від оподатковуваного доходу.

 

  • Платники податків, що здійснюють імпорт-експорт біржових товарів, зобов’язані застосовувати метод порівняльної неконтрольованої ціни, що ґрунтується на котируванні товару на біржі, включеної до переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України. Якщо такі платники податків вирішують застосовувати інші методи трансфертного ціноутворення, вони зобов’язані розкрити всіх учасників в ланцюгах постачання до непов’язаного контрагента.

 

  • Перевірки щодо трансфертного ціноутворення можуть тривати до 18 місяців від дня початку такої перевірки.

 

  • Строки давності щодо питань трансфертного ціноутворення було подовжено до 7 років.

 

  • До підстав для перевірок з питань трансфертного ціноутворення віднесено сам факт подання звіту щодо контрольованих операцій з трансфертного ціноутворення. Це означає, що будь-який платник податку, який здійснює контрольовані операції, може підлягати перевіркам щодо трансфертного ціноутворення.

 

 

ЩО ПРОПОНУЄ ВСЕУКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ФАХІВЦІВ ОЦІНКИ (АФО)

 

Тримаючи руку на пульсі подій Всеукраїнська Асоціація Фахівців Оцінки (АФО) пропонує Вашій увазі абсолютно новий для ринку України продукт – електронну базу даних «АФО база» (AFO-Base), яка містить інформацію про ціни реальних договорів, укладених та виконаних українськими підприємствами з резидентами і нерезидентами (https://afo-base.com.ua/).

 

 

Transfertnoe-tsenoobrazovanie-2

 

 

Інформація про укладені та реалізовані платниками податків договори про продаж товарів (робіт, послуг) може бути використана виробничими та торговельними компаніями, аудиторами, консультантами, оцінювачами, фінансовими та економічними аналітиками, а також податківцями, для визначення ринкового діапазону цін товарів (робіт, послуг) та при використанні методу порівняльної неконтрольованої ціни (аналогів продажу) трансфертного ціноутворення.

 

Цінність та унікальність бази даних «АФО база» (AFO-Base) полягає в тому, що вона дозволяє вибирати зіставні операції, які здійснювалися в однакових комерційних та/або фінансових умовах з контрольованою операцією.

 

Більш детальну інформацію представлено у розділі «Трансфертне ціноутворення».

 

 

БЕЗКОШТОВНИЙ ДЕМО-ДОСТУП ДО БАЗИ ДАНИХ «АФО БАЗА» (AFO-BASE)

 

Починаючи з січня 2015 року Всеукраїнська Асоціація Фахівців Оцінки пропонує всім бажаючим скористатися можливістю отримання безкоштовного демо-доступу до електронної бази даних «АФО база» (AFO-Base), який дозволить оцінити користувачу всі переваги даного продукту та його базові функціональні можливості.

 

Для отримання демо-доступу достатньо перейти на сторінку «Отримати доступ» (https://afo-base.com.ua/registration) та заповнити відповідну «Реєстраційну форму», обравши при цьому у полі «Тип компанії» варіант «Демо-доступ».

 

 

Transfertnoe-tsenoobrazovanie-3

 

 

Для реєстрації Ваших даних в демо-версії продукту та забезпечення персонального доступу Вам необхідно заповнювати всі поля «Реєстраційної форми». Після заповнення «Реєстраційної форми» з Вами зв’яжеться менеджер по забезпеченню доступу, який надасть консультацію та надішле всю необхідну інформацію для демо-доступу до бази.

 

Демонстраційний режим доступу обмежений як по функціоналу, так і за часом користування.

 

Є питання? Телефонуйте:

+38 (097) 334-11-69