MENU
PERSPECTIVE
CURRENCY
INTERVIEW
CONTACTS
PDF Печать E-mail

НОВАЯ РЕДАКЦИЯ МЕЖДУНАРОДНЫХ СТАНДАРТОВ ОЦЕНКИ (МСО-2022)

 

15 января 2022 года

 

31 января 2022 года вступает в силу новая редакция Международных Стандартов Оценки (International Valuation Standards), разрабатываемых Международным Советом по Стандартам Оценки (The International Valuation Standards Council) – независимой некоммерческой организацией, которая обновляет и уточняет общепринятые стандарты для оценки активов по всему миру в интересах международного сообщества.

 

 

New-version-of-International-Valuation-Standards-IVS-2022

 

 

Міжнародні Стандарти Оцінки (МСО) – базова настанова для оцінювачів всього світу при проведенні вартісної оцінки та важлива частина світової фінансової системи. Результати оцінок, проведених відповідно до МСО, є основоположними при прийнятті інвестиційних рішень, при складанні фінансової звітності, забезпеченні регуляторних вимог кредитування під заставу майна.

 

На сьогодні МСО або уже затверджені на законодавчому рівні, або ж є усталеними ринковими нормами у 79 країнах світу, а більш ніж 20 країн притримуються їх і планують затвердити їх, як базові стандарти професійної оціночної практики.

 

Рада Міжнародних Стандартів Оцінки (IVSC) регулярно переглядає МСО і, за необхідності, оновлює та уточнює стандарти, виходячи з потреб вдосконалення загальновизнаних концепцій і принципів, які сприяють прозорості та послідовності в проведенні вартісної оцінки.

 

В липні 2021 року Рада з МСО (IVSC) опублікувала оновлену версію МСО-2022, яка повинна вступити в силу 31 січня 2022 року. Ця версія була опублікована після широкого обговорення професійними оціночними організаціями, регуляторними органами, академічними представниками з різних країн світу.

 

В останній версії МСО-2022 в порівнянні з попередньою версією МСО-2020 є новий стандарт МСО 230 Запаси (IVS 230 Inventory), який є нововведеним стандартом з оцінки активів, що включають тепер наступні стандарти:

 

  • МСО 200 Бізнес та інтереси в бізнесі (IVS 200 Businesses and Business Interests);

 

  • МСО 210 Нематеріальні активи (IVS 210 Intangible Assets);

 

  • МСО 220 Нефінансові зобов’язання (IVS 220 Non-Financial Instruments);

 

  • МСО 230 Запаси (IVS 230 Inventory);

 

  • МСО 300 Устаткування та обладнання (IVS 300 Plant and Equipment);

 

  • МСО 400 Права в нерухомому майні (IVS 400 Real Property Interests);

 

  • МСО 410 Нерухоме майно з потенціалом розвитку (IVS 410 Development Property);

 

  • МСО 500 Фінансові інструменти (IVS 500 Financial Instruments).

 

Внесені певні зміни і в Глосарій, куди додано визначення видів вартостей, поняття витрат, ставки дисконтування тощо.

 

В стандарт МСО 104 Види вартості (IVS 104 Bases of Value) включено новий розділ про розподіл вартості активу.

 

Змінено стандарт МСО 200 Бізнеси та інтереси в бізнесі (IVS 200 Businesses and Business Interests), де додатково до попереднього варіанту цього стандарту надано роз’яснення про сферу застосування даного стандарту.

 

Внесені зміни і доповнення в стандарти МСО 400 (IVS 400 Real Property Interests) та МСО 410 (IVS 410 Development Property). В новій редакції МСО 400 (IVS 400) включає в себе додаткові роз’яснення з питань оцінки комунальних/суспільних та/або колективних прав на земельні ділянки та будівлі, які існують неформально і, в той же час, є незареєстрованими, зокрема, знаходяться в постійному користуванні.

 

Оновлена версія МСО-2022, а також так звана «Червона лінія стандартів», де відзначено всі відмінності від попередньої версії стандартів МСО-2020 є доступною на офіційному сайті Ради з Міжнародних Стандартів Оцінки (IVSC).