MENU
PERSPECTIVE
CURRENCY
INTERVIEW
CONTACTS
PDF Печать E-mail

СТОИМОСТЬ ЗЕМЛИ СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННОГО НАЗНАЧЕНИЯ:

НА ЧТО МОГУТ РАССЧИТЫВАТЬ УКРАИНЦЫ

 

18 апреля 2017 года

 

Вслед за пенсионной реформой в Украине должен, наконец, появиться и рынок земли – это одно из требований меморандума о сотрудничестве с МВФ. Сроки установлены жесткие, до конца мая, но и депутаты, и эксперты говорят, что реально закон о рынке земли удастся принять не ранее конца года. А действовать он начнет с 2018 года – тогда истекает срок моратория на продажу сельхозземель. Сегодня речь пойдет о том, сколько же украинцы зарабатывают на черноземе и как рынок земли изменит их жизнь.

 

 

The-cost-of-farmland-which-can-count-on-Ukrainian

 

 

Кореспонденти СЕГОДНЯ.UA за допомогою експертів оцінили можливі плюси і мінуси того, що земля може стати товаром, як для країни, так і для власників паїв. Так, напередодні проведення земельної реформи прем’єр Володимир Гройсман роз’яснив, що уряд зробив ставку на розвиток фермерського господарства: в одні руки продаватимуть не більше 200 га (великі агрохолдинги зараз орендують десятки тисяч гектарів), а купити землю зможуть тільки фізичні особи – громадяни України. Втім, очевидно, що цю норму обійти нескладно, зробивши номінальними співвласниками агроструктури кількох фіктивних фермерів-українців, кожен з яких на папері володітиме 200 га.

 

За словами нардепа Павла Різаненка, закон можуть прийняти до кінця року, але він буде дуже компромісним: «Швидше за все, візьмуть за основу пропозиції Кабміну, як компромісний варіант, щоб не допустити заворушень у суспільстві, мовляв, розпродають Україну. Хоча власникам землі це вигідно за умови адекватної ціни за гектар. У міру розвитку ринку, можуть поступово вносити зміни, дозволивши купувати землю юридичним особам, а років через 10-15, можливо, і іноземцям, це світова практика». Що стосується вартості землі, то, за словами депутата, її встановить ринок. За попередніми оцінками, це може бути від $500 до $5000 за гектар.

 

 

ПЛЮСИ: ОЖИВЕ СЕЛО, ЛЮДИ ЗАПРАЦЮЮТЬ

 

Головними позитивними моментами від скасування заборони на продаж сільгоспземлі екс-член аграрного комітету ВР Михайло Апостол, експерт агроринку Олексій Катюха і президент Украналітцентру Олександр Охріменко вважають:

 

  • Мільярдні суми за продані паї витягнуть з убогості село, оскільки старі отримають капітал, на який можна буде жити (наприклад, поклавши в банк під відсотки). Оціночно за всі паї шести мільйонам власників вдасться виручити $28-30 млрд.

 

  • Нові господарі землі впровадять передові технології, закуплять сучасну техніку, якою нині не розвернутися на мізерних селянських ділянках, зросте врожайність.

 

  • Покращиться інвестклімат і доходи бюджету: бізнесмен купив землю, посадив овочі, побудував цехи з переробки, продає консерви, сплачує податки.

 

  • З'являться нові робочі місця, оскільки новим господарям будуть потрібні працівники.

 

  • Припиниться відтік молоді з села, зросте рівень кваліфікації аграріїв, бо потрібні будуть, грубо кажучи, не тітки з сапками, а оператори комп'ютерів, які будуть стежити за роботою обладнання.

 

«Місцевий фермер зможе заснувати фірму з родичем, сусідом, земляком, молода сім’я купить в кредит будинок в селі, отримає аграрну освіту, відкриє тут бізнес, наприклад, сад, вирощування овочів, ягід. Закон треба приймати, але після всенародного обговорення і під жорстким контролем держави», — говорить Апостол.

 

При цьому Охріменко зазначає, що продаж паїв – справа добровільна, але треба ввести штрафи для їхніх власників за те, що вони не обробляють землю. Альтернатива самостійного господарювання – оренда або продаж.

 

 

МІНУСИ: ХАБАРІ, ЦІНИ ТА ВИСНАЖЕННЯ

 

Головні небезпеки від продажу земельних паїв криються, на думку наших експертів, на рівні виконання. І вони досить серйозні і вимагають чіткого опрацювання деталей закону «Про ринок сільгоспземель» та підзаконних актів.

 

  • Користуючись правовою неосвіченістю селян, паї у них можуть скупити задешево. Можливі й примусові продажі під тиском керівників місцевих органів влади, причому «потрібним» людям і в кредит. Також масовий продаж ділянок, особливо городянами-спадкоємцями, може обвалити ціни на землю.

 

  • Розквітне корупція з боку чиновників, які переоформлюють право на землю: мовляв, хочеш швидше оформити угоду і отримати гроші – плати. Почастішають розбійні напади з боку місцевих і приїжджих бандитів на старих, які продали пай.

 

  • Заборону про продаж землі тільки громадянам України стануть обходити передусім іноземці. Наприклад, створивши фермерське господарство з фіктивним головою-українцем. Також Охріменко вважає, що 200 га наділу мало, щоб створити ефективне господарство.

 

  • Якщо нерезиденти зможуть реалізувати схему з фіктивними фермерськими господарствами (поки пропозиції Кабміну цьому не перешкоджають), вони не будуть навчати місцеві кадри, а завезуть кваліфікованих робітників з боку і навіть з-за кордону. Це не дозволить розвиватися українській глибинці, посилить напруженість у суспільстві, породить конфлікти між місцевими і «понаїхали».

 

  • Для отримання високого прибутку нові власники не будуть дотримуватися сівозміни, що винищить землі (наприклад, сіяти тільки соняшник чи ріпак, які затребувані за кордоном).

 

 

ОРЕНДА: ГОСПОДАРЯМ ПЛАТЯТЬ ПО 10 ГРИВЕНЬ ЗА СОТКУ НА РІК

 

Поки в Україні не діє ринок землі, ріллю у селян орендують в основному місцеві фермери. За даними Держслужби статистики, зараз майже 6,9 млн людей володіють паями сільгоспземлі загальною площею близько 27,7 млн га, це близько 80% орних земель країни, решта – в держвласності. На жаль, як повідомив днями Держгеокадастр, платять орендарі за користування землею мізер: в середньому близько 1000 грн на рік за гектар. А на південному сході країни, де ґрунти менш родючі, їхні господарі отримують іще менше. Наприклад, у Херсонській області орендна плата 762 грн/га в рік, в Запорізькій – 721 грн/га, у Донецькій – 790.

 

Найдешевші гірські ділянки на Закарпатті – всього 596 грн/га на рік. А найдорожчі – полтавські і черкаські чорноземи, тут оренда відповідно 2243 і 2215 грн/га на рік. Враховуючи, що середній розмір паю в Україні – 4 га, то селянин у полтавській глибинці максимум може заробити за свою ділянку менше 9 тис. грн на рік. А ось у передгірних регіонах паї значно менші, всього 0,7-1,2 га на людину, оскільки там менше сільгоспземель і великі родини. Тому там здача в оренду взагалі мало розвинута, в основному люди обробляють ділянки самостійно.

 

За словами президента Украналітцентру Олександра Охріменка, орендна плата повинна бути значно вищою: «Рентабельність сільського господарства, за підрахунками Держстату, становить 30-32%, тому фермери та агрохолдинги можуть платити 10-20 тис. грн на рік за оренду кожного гектара, – стверджує Охріменко. – Тоді селянин-пенсіонер може отримати 800-1500 грн на місяць, це для села великі гроші».

 

Фермери вважають таку плату неадекватною. «У кожний гектар щорічно треба вкласти не менше 15 тис. грн тільки на оранку, насіння, добрива. А ще витрати на вирощування, збирання і зберігання врожаю, зарплату працівникам. Засадивши гектар картоплею, можна заробити в кінці року 15-20 тис. грн, якщо продати зібране скупникам по 60-80 коп./кг. На зернових прибуток вдвічі більший, але і ризики неврожаю також, тому 10 тис. грн за оренду гектара – ціна нереальна», – вважає фермер з Чернігівщини Микола Буценко.

 

Експерт аграрного ринку Андрій Катюха роз’яснив, що низькі ціни на оренду паїв склалися тому, що більшість їхніх господарів – пенсіонери або їхні спадкоємці, які самостійно обробляти землю не можуть: «У літніх немає сил, а молодь живе або як мінімум працює в містах. Для догляду за землею потрібна техніка, гроші, знання. Тому людям вигідніше здати порожній наділ в оренду тому, хто заплатить хоч щось, ніж не мати нічого. Ситуація може кардинально змінитися з введенням ринку землі».