MENU
PERSPECTIVE
CURRENCY
INTERVIEW
CONTACTS
PDF Печать E-mail

НОВЫЙ ПОРЯДОК ПЕРЕДАЧИ В АРЕНДУ ГОСУДАРСТВЕННОГО И КОММУНАЛЬНОГО ИМУЩЕСТВА:

ФОНД ГОСИМУЩЕСТВА ПРОСИТ КАБМИН УСКОРИТЬСЯ

 

30 мая 2020 года

 

В октябре 2019 года Верховная Рада приняла, а Президент подписал Закон «Об аренде государственного и коммунального имущества», который регулирует правовые, экономические и организационные отношения, связанные с передачей в аренду имущества, находящегося в государственной и коммунальной собственности, а также имущественные отношения между арендодателями и арендаторами относительно хозяйственного использования имущества, находящегося в государственной и коммунальной собственности. Закон вступил в силу 27 декабря 2019 года и должен был вводиться в действие с 01 февраля 2020 года. Однако, на сегодняшний день, Кабинет Министров Украины блокирует принятие нового «Порядка передачи в аренду государственного и коммунального имущества» и «Методики расчета арендной платы за государственное имущество».

 

 

Novyy-Poryadok-peredachi-v-orendu-derzhavnoho-ta-komunalnoho-mayna-Fond-derzhmayna-prosyt-Kabmin-pryskorytysya

 

 

В жовтні 2019 року Верховна Рада ухвалила, а Президент підписав Закон «Про оренду державного та комунального майна», який регулює правові, економічні та організаційні відносини, пов'язані з передачею в оренду майна, що перебуває в державній та комунальній власності, а також майнові відносини між орендодавцями та орендарями щодо господарського використання майна, що перебуває в державній та комунальній власності. Закон набрав чинності 27 грудня 2019 року та мав вводитися в дію з 01 лютого 2020 року. Проте, станом на сьогодні, Кабінет Міністрів України блокує прийняття нового «Порядку передачі в оренду державного та комунального майна» та «Методики розрахунку орендної плати за державне майно».

 

У зв’язку з цим, як повідомляє Інформаційне агентство «УНІАН», голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко звернувся із відповідним листом до Кабінету Міністрів України. Як стверджується, у листі очільник відомства наголошує на тому, що в Україні паралізовані процеси передачі в оренду державного і комунального майна через те, що Уряд зволікає із затвердженням відповідних нормативно-правових актів.

 

Фактично, вже 4 місяці жоден орендар, який хотів би взяти в оренду державне чи комунальне майно, не може укласти орендну угоду, і легально ані державні органи, ані органи місцевого самоврядування не можуть передавати своє майно в оренду.

 

«Фонд державного майна України стурбований ситуацією, що склалась у сфері оренди державного та комунального майна зв’язку з прийняттям Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 03 жовтня 2019 року №157-ІХ, який вступив в дію з 01 лютого 2020 року. З цієї дати і до цього часу ані державне, ані комунальне майно по всій країні не передається в оренду, не здійснюються підготовчі заходи для такої передачі», – йдеться у листі.

 

Сенниченко нагадує, що на засіданні Уряду 03 березня 2020 року була прийнята необхідна постанова «Про затвердження Порядку передачі в оренду державного та комунального майна». Однак відповідно рішення, прийняті 03 березня, невдовзі були скасовані новопризначеним урядом Шмигаля.

 

Як йдеться у листі, проект постанови було надіслано Фонду держмайна на повторне погодження. Там його погодили із зауваженнями, і 13 травня Мінекономіки повідомило Фонду, що 06 травня проект Порядку було надіслано на розгляд Уряду.

 

«З огляду на перелік питань, які відповідно до Закону, мають бути врегульовані Порядком, цей акт Кабінету Міністрів України є основним підзаконним актом у якому будуть конкретизовані дії всіх сторін щодо укладення та продовження договору оренди. Як наслідок, з огляду на редакцію Порядку будуть затверджуватися інші акти Уряду, передбачені Законом. Таким чином, подання Фондом на розгляд Кабінету Міністрів України інших актів Уряду, передбачених Законом, можливе лише після затвердження Урядом Порядку передачі в оренду державного та комунального майна. До моменту прийняття Урядом цих актів законодавства неможливо відновити процеси передачі в оренду державного і комунального майна», – йдеться у листі.

 

Сенниченко пояснює, які наслідки має така затримка. «З урахуванням надходження до Фонду численних звернень  від орендарів, які на час дії відповідних обмежувальних карантинних заходів, запроваджених Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19) добровільно призупинили чи суттєво обмежили свою діяльність. На жаль, Фонд не має правових підстав для позитивного задоволення таких заяв. При цьому відмова у задоволенні заяв може мати негативні наслідки для діяльності тисяч малих і середніх підприємців. Зволікання з розглядом звернень орендарів негативно відображається на іміджі влади», – наголошує голова Фонду держмайна.

 

«Фонд вкотре звертається до Кабінету Міністрів України з проханням вжити заходів щодо внесення на найближче засідання Уряду проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку передачі  в оренду державного та комунального майна», а також доручити Мінфіну в одноденний термін надати Фонду висновки до проекту постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання сплати орендної плати за державне майно під час дії карантину», з метою направлення його на розгляд Уряду на найближчому засіданні», – наголошується в листі.

 

 

Джерело інформації: Інформаційне агентство «УНІАН»