MENU
PERSPECTIVE
CURRENCY
INTERVIEW
CONTACTS
PDF Печать E-mail

РЭЙ ДАЛИО: ВЛИЯНИЕ КОРОНАВИРУСА НА МИРОВУЮ ЭКОНОМИКУ

 

28 апреля 2020 года

 

Рэй Далио – один из самых известных инвестбанкиров мирового масштаба, основатель и управляющий фонда Bridgewater Associates, в интервью TED поделился своими мыслями относительно последствий воздействия пандемии на процессы в мировой экономике. О текущем кризисе, деньгах и кредитах, а также основных глобальных трендах дальше в материале.

 

 

Rey-Dalio-Vplyv-koronavirusu-na-svitovu-ekonomiku

 

 

У першій частині інтерв'ю, яку умовно можна назвати «Про кризу», розмова зосереджується, зокрема, навколо наступних тезисів:

 

  • Розглянемо поточну кризу з точки зору бухгалтерії. У вас є доходи і баланс. Доходи різко впали. На балансі з'явилися збитки, які зараз покриваються за рахунок раніше отриманих доходів (накопичень). І постає питання – як закривати ці дірки в доході і балансі. Ви, перш за все, йдете за кредитом. ФРС та інші центробанки друкують безкоштовні гроші, чого не можна сказати про нерозвинені країни, де дірки продовжують збільшуватися через оплатність грошей центробанків. Таким чином створюється розрив в конкуренції і розподілі багатства.

 

  • 70% світової економіки обслуговується доларом США.

 

  • В 1930-1945 роках була абсолютно аналогічна проблема колаборації країн. Чи стануть розвинені країни допомагати бідним або кожен буде йти сам по собі (примітка, американці і британці дуже довго не наважувалися йти проти нацистської Німеччини).

 

  • За всю сучасну економічну історію зберігається один патерн, коли є 4 сили, які рухають економікою і нашим життям. Продуктивність праці (зростає повільно, не більше 2-3% в рік). Короткострокові цикли (рецесії, кризи, лиха). Довгострокові цикли (тривалість 50-75 років, коли з'являються нові гроші і нові види кредитів; останній раз це відбувалося зі скасуванням золотого стандарту). Політика, яка розділяється на внутрішню і зовнішню. Внутрішня політика показує, як країни долають розриви в добробуті, якій національній ідеї слідують, наскільки сильні і часті революції долають. Зовнішня політика – відносини між країнами, коли зростаюча сила відчуває можливості слабких економік, що призводить або до воєн, або до кооперації, або до жорсткої конкуренції. І зараз ми стоїмо перед стрес-тестом, чи відбудеться перехід в новий довгостроковий цикл і якою буде політика країн (їх реакція на зміну циклу).

 

  • Чи стоїмо ми зараз на порозі депресії в економіці, за аналогією з 1929-1932 роками, коли в США були двозначні цифри по безробіттю і 10% падіння ВВП? – Так.

 

  • В 1933 році американська влада надрукувала дуже багато грошей і рекордно знизила ставки – те ж саме відбувається і зараз. Все це призвело до тривалої експансії, але час на відновлення економіки був довгим. Все що ми бачимо зараз – просте повторення минулого. І це не рецесія, а саме – початок депресії.

 

 

 

 

У другій частині інтерв'ю, яку також умовно можна назвати «Гроші», розмова зосереджується вже навколо наступних тезисів:

 

  • Гроші та кредит – це все лише цифри. Вони не можуть привести до нової промислової революції. Ми бачимо 20 трильйонів доларів збитків світової економіки. Це призведе до величезної реструктуризації боргів, коли багато хто так і не отримають свій чек.

 

  • Вірус прийшов і піде. Навіть якщо люди більше ніколи не будуть хворіти вірусами, бізнес вже точно зміниться. Інша логістика, інші канали продажів, інші фінанси.

 

  • Зараз все набагато складніше, ніж в 2008 році. Під час фінансової кризи постраждали в основному банки, які дозволяли собі брати сильно великий леверидж. І тоді була більш ефективна монетарна політика – ставки не були такими низькими, борги були меншими. Зараз проблеми вийшли далеко за рамки виключно фінансової системи.

 

  • Хто виграє від кризи? Новатори, які мають стійкий баланс, не мають боргів і здатні пережити сильну турбулентність.

 

  • В поточній ситуації інвестор повинен прийняти (зрозуміти), що він не зможе бути «молодцем». Обіграти ринок зараз мають можливість одиниці. Це як виграти золоту медаль на Олімпіаді. Мало хто захоче змагатися на Олімпійських іграх, але багато хто йде змагатися на фондовий ринок. Тому зараз індивідуальному інвестору слід навчитися правильно диверсифікувати свої інвестиції (і в активах, і в валютах, і в країнах).

 

  • Глобальний тренд – відхід від глобалізації. Фрагментація світу, коли хтось або щось залежить від когось або чогось, вже не працює (примітка, наприклад, поставки запчастин для автомобілів з Китаю в Європу). Фрагментація світу спостерігається навіть в тому, що в деяких країнах (наприклад, Китай, Північна Корея, Росія і т.п.) неможливо з політичної сторони висловити публічно подяку за ту чи іншу допомогу на міжнародній арені.