MENU
PERSPECTIVE
CURRENCY
INTERVIEW
CONTACTS
PDF Печать E-mail

КАМЕНЬ ЛОМАЕТ НОЖНИЦЫ. КАК ПЕРЕХИТРИТЬ КОГО УГОДНО:

ПРАКТИЧЕСКОЕ РУКОВОДСТВО

 

16 апреля 2017 года

 

Перед вами практическое руководство: как получать выгоду от предсказуемого поведения других людей и использовать это умение в повседневной жизни. Прочитав эту книгу, вы узнаете, как предугадывать действия друзей, начальников, преподавателей, конкурентов и просто окружающих. Большинство людей запрограммированы совершать определенный «выбор» и следовать простым тенденциям, а потому их поведение предсказуемо даже тогда, когда они стараются быть оригинальными. Уильям Паундстоун обладает даром извлекать из психологии и поведенческой экономики практические советы и доказывает: прогнозировать легко, приятно, а иногда и прибыльно!

 

 

The-stone-breaks-scissors-How-to-outsmart-anyone-a-practical-guide

 

 

До уваги пропонується книга «Камінь ламає ножиці. Як перехитрити кого завгодно: практичний посібник». Автор – Вільям Паундстоун, письменник і журналіст, автор книг, в тому числі «Як зрушити гору Фудзі?», «Дилема ув’язненого»,«Формула успіху». Дві його книги – «Рекурсивний Всесвіт» та «Лабіринти розуму» – були номіновані на Пулітцерівську премію.

 

Основна ідея книги дуже проста – коли люди роблять довільний, випадковий або навіть стратегічний вибір, вони підсвідомо дотримуються певних закономірностей, які можна передбачити. Автор викриває міфи, які пов’язані з неправильним розумінням випадковості і невмінням отримувати від неї користь. На численних прикладах він показує, наскільки передбачуваною є поведінка людей, і дає рекомендації, що потрібно робити, аби не попастися в пастку маніпуляторів (фрагмент книги для ознайомлення).

 

За словами Паундстоуна, люди звикли вважати, що тільки точні прогнози можуть приносити користь, але насправді ми щодня передбачаємо думки і дії інших людей, і навіть незначна статистична перевага може виявитися надзвичайно цінною. Люди не здатні вести себе спонтанно. Наша коротка пам’ять, досвід і емоції заважають нам бути насправді непередбачуваними. Людині також притаманна, так звана «оманливість гравця» – віра в те, що випадковий результат, який не випав в минулому, з більшою ймовірністю трапиться в найближчому майбутньому.

 

 

ЯК ЛЮДИ ОЦІНЮЮТЬ ЙМОВІРНІСНІ ВЕЛИЧИНИ

 

  • Аналіз результатів минулих подій дозволяє зробити реалістичні прогнози (проте, дуже часто недостатня вибірка не дозволяє відобразити реальну ситуацію).

 

  • Інтуїція дозволяє передбачити результат (в реальному житті, передбачити ж події, ґрунтуючись виключно на інтуїції, практично неможливо, оскільки також необхідні знання психології та закономірностей).

 

  • Розрахунок на те, що удача, яка довго не траплялася в минулому, з більшою ймовірністю відбудеться в майбутньому (проте, навіть довга серія програшів в минулому не гарантує виграш у майбутньому).

 

  • У більшості ситуацій люди роблять вибір випадково (насправді, дуже часто людина робить вибір, ґрунтуючись на загальних закономірностях).

 

  • Минулі успіхи завжди стають основою для майбутніх перемог (проте, стратегічні рішення не можна приймати, ґрунтуючись виключно на минулому досвіді успіхів або невдач).

 

 

Ми постійно намагаємося передбачити дії інших,

залишаючи за собою право на деяку непередбачуваність…